SEPA de nieuwe standaard voor betalen.

Misschien heb je er al van gehoord. We krijgen er allemaal vanaf februari 2014 mee te maken: SEPA. SEPA is het betaalsysteem waarmee binnen Europa euro’s kunnen worden gepind, betaald en geïncasseerd. Het staat voor Single Euro Payments Area. De naam zegt het al: één systeem voor alle Europese betalingen.

Wie heeft dit bedacht en waarom?
SEPA is een volgende stap naar Europa als eenheid. In 2002 werd Europa versterkt door één munteenheid te introduceren: de euro. Twaalf jaar later wordt ook de digitale financiële markt vereuropeest door middel van SEPA.

De Europese Raad heeft samen met het Europese Parlement, de volksvertegenwoordiger van de Europese Unie, een verordening opgesteld. Hierin staat dat na 1 februari 2014 geen nationale overschrijvingen en incasso’s meer mogen worden gebruikt. Vanaf dan kun je als consument of als bedrijf alleen nog maar betalen of incasseren via het nieuwe Europese systeem. Dit is in het leven geroepen om betalingen in euro’s binnen Europa zo snel, veilig en efficiënt mogelijk te laten verlopen en de grenzen tussen Europese landen te verkleinen. Het geeft de mogelijkheid om digitaal te betalen of incasseren bij wie dan ook, waar dan ook in Europa via een betaalrekening of credit card.

Wat gaat er nu precies veranderen?
Degenen die Internetbankieren is het wellicht al opgevallen dat je niet meer het vertrouwde 9-cijferige bankrekeningnummer kunt gebruiken, maar een IBAN-nummer nodig hebt. Iedereen krijgt, of heeft al zo’n Europees betaalrekeningnummer. Daarmee kun je leveranciers in alle 32 Eurolanden (waaronder Nederland) machtigen om geld van jouw rekening af te schrijven. Nu kennen we eigenlijk alleen nog de Nederlandse incasso en het houden van een aparte rekening in het buitenland. Straks kunnen ook buitenlandse leveranciers na jouw toestemming incasseren, zonder dat je hier aparte rekeningen voor nodig hebt. Wel zo handig dat overzicht.

Bron : MSN – Referentie Artikel : IBAN aanleiding voor nieuwe problemen met ID plicht banken.

H/T : Openbaring.org

Eén reactie op “SEPA de nieuwe standaard voor betalen.

  1. Pingback: Opmars RfiD Producten | Bent u al de Pineut ?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s