Levensduur Huishoudelijke Apparaten worden opzettelijk ingekort !

Huishoudelijke apparaten worden door fabrikanten opzettelijk met defecten voorgeprogrammeerd

De levensduur van vele apparaten wordt door vele fabrikanten kunstmatig ingekort. Op die manier kan er immers voor gezorgd worden dat de toestellen sneller vervangen hoeven te worden, zodat de verkoop van hun producten wordt gestimuleerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Centre Européen de la Consummation (CEC). De consumentenorganisatie eist dat er maatregelen worden genomen om een einde te maken aan die praktijken, die niet alleen de kosten van de gebruiker opdrijven, maar ook tot een grote verspilling van waardevolle grondstoffen leiden.

Onderzoekster Lydie Tollemer stelde vast dat fabrikanten verschillende strategieën hanteren om de levensduur van hun producten op een bewuste manier te beperken. “Vaak wordt er bij het ontwerp van een apparaat bewust voor gezorgd dat één defect onderdeel de vervanging van het hele toestel noodzakelijk zal maken,” merkt ze op. “Die problemen worden vaak opgemerkt bij elektronische apparaten zoals televisietoestellen, wasmachines, mobiele telefoons of computers. Op zich zijn de technische problemen vaak niet echt ernstig, maar maakt de bouw van het apparaat een herstelling quasi onmogelijk of financieel niet zinvol.”

De onderzoekster merkt onder meer op dat wasmachines meestal geprogrammeerd zijn voor maximaal tweeduizend tot vijfentwintighonderd wasbeurten. “Daarom wordt bij de fabricage van de trommels vaak gebruik gemaakt van plastiek in plaats van inox,” aldus Lydie Tollemer. “Het plastiek raakt immers gemakkelijker beschadigd door onder meer munststukken of andere voorwerpen die tussen het wasgoed verzeild zijn geraakt. Bovendien is het plastiek ook gevoeliger voor hoge temperaturen dan inox versies. Ook blijkt de trommel vaak vast verbonden te zijn aan andere onderdelen, zodat bij defecten aan één van beide het totale mechanisme vervangen zou dienen te worden.”

“Ook televisietoestellen zijn geprogrammeerd voor maximaal twintigduizend uur uitzending, vooral door een blootstelling van condensatoren aan warmte. Printers blijken na een vooraf bepaald aantal bladzijden te stoppen. Vaak wordt de consument verwittigd dat de inktcassette moet worden vervangen, hoewel in veel gevallen nog voldoende inkt aanwezig is om tientallen extra bladzijden te printen. Toch volgen de meeste gebruikers de instructies van de producent. In een aantal gevallen wordt het mechanisme zelfs specifiek geprogrammeerd dat de printer na een bepaald aantal bladzijden het afdrukken blokkeert.”

Volgens de onderzoekster wordt er ook bij mobiele telefoons een beperkte levensduur gepland, onder meer door defecten aan de batterijen of batterlijladers. “Maar er wordt ook voor gezorgd dat wisselstukken moeilijk te vinden zijn,” benadrukt de onderzoekster. “Daardoor wordt het hele toestel onbruikbaar en dringt een vervanging zich op. Bovendien blijken applicaties alleen met de meest recente toestellen compatibel te zijn. Bij de mobiele telefoons moet ook nog eens rekening gehouden worden met een esthetische vervaldag. De meeste consumenten willen immers de jongste trends volgen. Bij mobiele telefoons is er dan ook sprake van een levenscyclus van amper twintig maanden.”

Er zijn inmiddels op het internet een aantal websites te vinden die verduidelijken op welke manier de consument zelf een aantal herstellingen aan de toestellen, van broodroosters tot computers en automechaniek, kan uitvoeren, maar volgens het Centre Européen de la Consummation moet er ook een wettelijk initiatief worden genomen om de bezitter te beschermen. “De garantieperiode moet worden aangepast aan de gemiddelde levensduur van het apparaat,” wordt er opgemerkt. “Ook moeten de fabrikanten verplicht worden om wisselstukken ter beschikking te houden en binnen een redelijke termijn te leveren.”

Eén reactie op “Levensduur Huishoudelijke Apparaten worden opzettelijk ingekort !

  1. Pingback: De EU Dictatuur over Huishoudelijke Apparaten | Bent u al de Pineut ?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s