Werkloosheid Spanje bereikt recordhoogte

Espana_Desempleados

De werkloosheid in Spanje bereikte in het eerste jaarkwartaal van 2013 een recordhoogte. Dat blijkt uit de cijfers die vandaag gepubliceerd werden in een rapport van het nationaal statistiekbureau INE

Voor het eerst in de geschiedenis telt het land meer dan 6 miljoen werkzoekenden. Dat zijn er 250.000 meer dan in het vorige kwartaal. Daarmee bereikt de werkloosheidsgraad een piek van meer dan 27%. Het aantal families waarin alle gezinsleden zonder werk zitten steeg met 4% naar 1,9 miljoen. Spanje telt 47 miljoen inwoners.

Het was wel de kleinste stijging van de afgelopen jaren. Uit een ander rapport van de INE blijkt ook dat de Spanjaarden uit het land wegtrekken wegens het slechte economische klimaat. De traditionele overheidsbesparingen veroorzaken een dalend jobaanbod, waardoor de kans op werk zienderogen vermindert.

Ondertussen heeft ook de werkloosheid in Frankrijk een recordhoogte bereikt.

“Frankrijk heeft nog nooit zoveel werklozen geteld”


Het aantal werkzoekenden bereikte in maart het recordaantal van 3,2 miljoen, wat overeenkomt met 10,2 procent van de beroepsbevolking. In één jaar tijd steeg de werkloosheid met 11,5 procent en is het record van 1997 overschreden.

“De regering wil het niet toegeven, maar zij gelooft niet echt in de toverwoorden van de president dat de werkloosheid dit jaar zal dalen”, schrijft Le Figaro.

In een commentaar wijst de rechtse krant op de noodzaak van “extreme middelen” tegen de werkloosheid, “ook al moet daarvoor het socialistische gedachtegoed aan de kant worden geschoven”. Le Figaro doelt op een drastische vermindering van de arbeidskosten, het einde van de 35-urige werkweek en een complete herziening van de werkloosheidsuitkeringen. “Zoveel dingen die de sterkste Europese landen allang hebben doorgevoerd”, aldus de krant.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s