Experts waarschuwen “Bezuinigingen verwoestend voor volksgezondheid”

Overheidsbesparingen zorgen voor meer zelfdodingen, depressies en infectieziekten.

De besparingsmaatregelen waarmee Europa en de Verenigde Staten worden geconfronteerd hebben een desastreus effect op onze gezondheid. De bezuinigingen zorgen voor meer zelfmoorden, depressies en infectieziekten en verminderen de toegankelijkheid van medicijnen en medische zorgen. Dat stellen onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Stanford.

Na tien jaar onderzoek komen David Stuckler, politiek economist aan de universiteit van Oxford en Sanjay Basu, assistent-professor geneeskunde en epidemioloog aan de universiteit van Stanford, tot het besluit dat overheidsbesparingen nefast zijn voor de volksgezondheid.

Zelfdodingen, depressies
In een boek dat deze week wordt gepubliceerd, stellen de onderzoekers dat meer dan 10.000 zelfdodingen en meer dan een miljoen depressies werden vastgesteld tijdens wat ze ‘De Grote Recessie’ noemen en de bijbehorende besparingsmaatregelen in Europa en Noord-Amerika.

Aids en malaria in Griekenland
In Griekenland liep het snoeien in het HIV-preventiebudget sinds 2011 uit op 200 procent meer infecties met het virus dat aids veroorzaakt. Die stijging is ook mee te wijten aan toenemend drugmisbruik onder een jongerenbevolking die voor 50 procent werkloos is.

Griekenland kende ook voor het eerst in decennia een uitbraak van malaria nadat budgetten voor muggenverdelgingsprogramma’s werden teruggeschroefd.

Dakloos
Tijdens de jongste recessie zagen vijf miljoen Amerikanen hun toegang tot de gezondheidszorg afgesneden worden. In Groot-Brittannië zijn 10.000 gezinnen dakloos geworden door overheidsbesparingen.

“Onze politici moeten de ernstige en diepgaande gevolgen van economische keuzes op de gezondheid in overweging nemen”, verklaart David Stuckler, onderzoeker aan de universiteit van Oxford en co-auteur van ‘The Body Economic: Why Austerity Kills’.

Alcoholmisbruik
“De schade die we konden optekenen omvat de toenemende verspreiding van HIV en uitbraken van malaria, tekorten aan essentiële medicijnen, uitsluiting van gezondheidszorg en een vermijdbare epidemie van alcoholmisbruik, depressies en zelfmoorden. Bezuinigingen hebben een verwoestende effect”.

Volgens Stuckler en Basu kan de negatieve impact op volksgezondheid vermeden worden, zelfs tijdens de grootste economische crisissen.

Efficiënte politiek
Op grond van gegevens uit de Grote Depressie van de jaren 30, uit Rusland na de val van het communisme en uit sommige voorbeelden van de huidige economische crisis, stellen ze dat het efficiënt optreden van regeringen kan verhinderen dat financiële crisissen uitmonden in epidemieën.

Zo zorgde elke extra 100 dollar hulp uit de zogenaamde American New Deal tijdens de recessie van de jaren dertig in de VS voor 20 minder doden per 1.000 geboortes, vier minder zelfdodingen per 100.000 mensen en 18 minder doden door longontsteking per 100.000 mensen. Activeringsprogramma’s op de Zweedse arbeidsmarkt zorgden er recent voor dat het aantal zelfmoorden daalde tijdens de recessie daar. Buurlanden zonder dergelijke programma’s zagen het aantal zelfmoorden fel toenemen.

“Wat we aantonen, is dat een slechtere volksgezondheid geen onvermijdelijk gevolg is van economische recessies. Het is een politieke keuze”, verklaarde Basu.

Bron : HLN

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s