UWV gaat Chinese Restaurants Slopen

Chinese keukenmeesters verdrongen door werkzoekende UWV-koks. “Wij zijn van de Pekingeend en dim sum, niet van de haring met uitjes.”

“Nederlandse koks hebben weinig kaas gegeten van de Chinese keuken.” En daarom reageren Chinese restaurants boos op het verplicht werven van Nederlands keukenpersoneel voor een baan achter hún aanrecht. Het UWV eist namelijk dat de eigen werkzoekenden bij sollicitaties voorrang krijgen boven gekwalificeerde collega’s uit China en andere Aziatische landen.

De verwachting van het UWV is dat hier opgeleide koks na een inwerktijd van enkele maanden zelfstandig en volwaardig Chinees kunnen koken. “Maar dat is een illusie”, zegt Hu Shao Ming, voorzitter van Chinese Gediplomeerde Chef Koks (VCCK). “Onze koks zijn geen bollenplukkers die je van de ene op de andere dag door onervaren vakbroeders kunt laten vervangen.”

Meesterchef Hu weet als eigenaar van Asian Palace in Leiden (beschermheer wijlen Prins Bernhard) en Shanghai Garden in Delft waar hij over praat. “Mijn beste koks hebben een jarenlange scholing achter de rug in de vier culinaire hoofdrichtingen.” Zelf is hij drievoudig wereldkampioen Chinese Cuisine. “Ook veel van mijn collega’s hier behoren tot de internationale top.”

Ons land telt 2300 Chinese restaurants. Hieronder zijn ook uitbaters die aangesloten zijn bij andere vakorganisaties, zoals de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO). Ook deze club vindt dat de opstelling van het UWV ten koste gaat van de kwaliteit van het eten en de goede naam.

Frank Chan van het VCHO: “Het klakkeloos inzetten van werkzoekende koks is gedoemd te mislukken. Wij willen graag in samenwerking met ROC’s een gedegen Aziatische koksopleiding starten. Tot die tijd moet het voor onze restaurants mogelijk blijven om koks uit het buitenland over te laten komen.”

Een andere frustratie voor de Chinese restauranthouders is dat zij hun gediplomeerde koks tot voor kort voor drie jaar werk mochten geven. Dat is nu teruggebracht naar één jaar. Daarna moeten zij hun biezen pakken. Dat geldt voor de hoog opgeleide specialisten, maar ook voor de eenvoudige jobs.

Het standpunt van de Chinese organisaties is dat professionele koks uit China zelfs werkgelegenheid, ook bij dienstverleners, creëren. Hu Shao Ming: “We hebben zowel in het management als in de boekhouding en bediening mensen nodig. Maar dan moet er wel vooruitgang mogelijk zijn en geen geforceerde leegloop van gekwalificeerd personeel. Daarnaast is ook de handhaving van keukenregels en scheiding van functies enorm verscherpt. Stopt een snijkok een loempia in de frituur dan kost dat ons 4000 euro boete. Leg dat een Nederlandse kok maar eens uit.”

Het UWV gaat wel strenger optreden vanwege de opgelopen werkloosheid. “Onze koks kunnen best aan de slag in de Aziatische keuken.”

Bron : MetroNieuws

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s