De komende Klap van 500 Miljard

Dat er nog steeds massa’s dubieuze leningen in de boeken van Europese banken staan is onderhand zo’n probleem geworden dat de Europese Centrale Bank plannen heeft om ‘dit kerkhof’ op zijn eigen balans te zetten omdat deze NPL’s (non-performing loans) de banken verhinderen vers geld uit te lenen en zo het monetaire beleid van de ECB op de helling zetten. NPL’s zijn leningen aan bedrijven of particulieren die hun betalingsverplichtingen inzake die lening niet (meer) nakomen.

Meer dan eenderde van deze ‘niet-performante leningen’ concentreren zich in Spanje (10%), Italië (13%) en Ierland (19%)

De Italiaanse vereniging van banken meldde eerder deze maand dat de waarde van de slechte leningen in de portefeuilles van de verschillende banken nu 64 miljard euro bedraagt, 4,3% meer dan een jaar eerder en 33% meer dan een maand eerder. 13,4% van de uitstaande leningen in Italië worden nu als NLP beschouwd.

Het land gaat daarmee de richting van Griekenland uit, waar meer dan 25% van de in de privé verstrekte leningen niet langer worden  terugbetaald.

Probleem is dat deze berg aan NLP’s uiteindelijk zullen moeten worden afgeschreven omdat ze anders de terugbetalingscapaciteit van de banken bedreigen, deposito’s inbegrepen.

Geschat wordt dat enkel in de periferie het totale bedrag aan NLP’s de 720 miljard euro overschrijdt, waarvan 500 miljard euro in banken van de periferie zit.

Omdat er een correlatie bestaat tussen werkloosheid en NLP’s en banken onder zware druk staan om winsten te genereren om de tekorten te compenseren die door NLP’s worden veroorzaakt denkt ZeroHedge dat het niet lang zal duren vooraleer net als in Cyprus ook de depositohouders hun duit in het zakje moeten doen en de niet-template van Jeroen Dijsselbloem alsnog dé template wordt.

Bron : Express.be

Naschrift Pineut

Voor wie zich afvraagt en/of een beetje had opgelet, waar komt dat bedrag van 500 Miljard ook alweer vandaan ?

O, ja : In Mei 2010 hadden de EU-ministers van Financiën een akkoord bereikt over een noodplan voor de euro.

De Europese Commissie en de lidstaten waren bereid geld te lenen aan eurolanden die hun schulden niet meer konden betalen. Hiervoor kwam 500 miljard euro beschikbaar. Het Internationaal Monetair Fonds stelde ongeveer de helft van dat bedrag beschikbaar. De eurolanden en het IMF leenden 110 miljard aan Griekenland.

Potentieel gevaarlijk
Volgens demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën was deze maatregel nodig omdat er zoveel onrust op de financiële markten ontstond dat ingrijpen onvermijdelijk was. ,,Het vertrouwen zakte weg. De problemen beperkten zich niet meer tot de eurozone of de EU, maar bedreigden ook de Verenigde Staten en Japan”, aldus de bewindsman. ,,De situatie was potentieel gevaarlijker dan de bankencrisis in 2008.”

De opzet waarover de ministers het eens werden, hield in dat de Europese Commissie 60 miljard euro kon uitlenen aan eurolanden in nood. Mocht er meer nodig zijn, dan kan door een nog op te richten EU-orgaan nog eens 440 miljard worden geleend op de kapitaalmarkt, met garanties van de zestien eurolanden. De beslissing daarover vond plaats bij unanimiteit. Elk land kon die dus blokkeren. Een eerder voorstel, waarbij het initiatief bij de Europese Commissie lag, werd op aandrang van Nederland en Duitsland alsnog toen van tafel gehaald.

Voor eurolanden die een beroep deden op deze steunregeling golden zeer strenge voorwaarden, vergelijkbaar met de eisen waaraan Griekenland moest voldoen. Bij elke lening aan landen in nood is betrokkenheid van het IMF vereist.

Spanje en Portugal, de twee eurolanden die na Griekenland de grootste problemen hebben, beloofden voor 2010 & 2011 extra inspanningen te doen om hun financiën te saneren.

En zo is de cirkel van bovenstaande 500 Miljard weer rond, een kind kan de Europese Was doen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s