Langste recessie ooit in eurozone

Krimpende_Economie_&_Armoede

De economieën van de eurolanden zijn in het eerste kwartaal met gemiddeld 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat woensdag bekend. Met de zesde achtereenvolgende krimp bevindt de eurozone zich in de langste recessie sinds de oprichting van de muntunie.

De achteruitgang was vorig kwartaal iets sterker dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een krimp met 0,1 procent. In het laatste kwartaal van vorig jaar gingen de euro-economieën met 0,6 procent achteruit.

Van de eurolanden waarvan de gegevens beschikbaar waren vertoonden alleen België en Duitsland een minieme groei. In beide landen werd de economie 0,1 procent groter ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De Oostenrijkse economie stabiliseerde op kwartaalbasis. De economie van Cyprus ging het sterkst achteruit. Daar werd een krimp van 1,3 procent gemeten. In Spanje en Italië werd de economie 0,5 procent kleiner.

Graadmeters

Volgens econoom Nick Kounis van ABN Amro wijzen de meeste graadmeters op aanhoudende krimp in het tweede kwartaal. ,,De lijst met negatieve punten voor de eurozone is lang”, stelde hij. ,,Bezuinigingen, oplopende werkloosheid, banken die strenge voorwaarden stellen aan leningen, de stijging van de euro ten opzichte van de yen en de matige internationale groei drukken de economie. We verwachten een herstel in de tweede helft van het jaar, maar dat zal waarschijnlijk tergend traag verlopen.”

Zijn collega Carsten Brzeski van ING wees erop dat het herstel van buiten de muntunie moet komen. ,,Maar met de bezuinigingen in de Verenigde Staten en het twijfelachtige herstel in China zal de stimulans van de export niet groot zijn.”

Versterken

Het is daarom van groot belang dat de leiders van de eurozone de monetaire unie versterken, stelde hij verder. De beloofde bankenunie is daarbij een belangrijke eerste stap. Met nieuwe steun van de Europese Centrale Bank kan er in de tweede helft van het jaar een klein herstel optreden, maar met een achteruitgang van 0,6 procent zal de achteruitgang in heel 2013 volgens de inschattingen van ING ongeveer even groot zijn als vorig jaar.

In de hele Europese Unie was vorig kwartaal sprake van een economische krimp van 0,1 procent. De Britse economie groeide in de eerste 3 maanden van dit jaar met 0,3 procent.

Nederland nog steeds in recessie

De Nederlandse economie zit nog steeds in een recessie. In de eerste drie maanden van het jaar kromp de economie met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het gaat om het derde opeenvolgende kwartaal met krimp, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2012 bedroeg de krimp 1,7 procent. De daling viel iets scherper uit omdat er dit jaar twee werkdagen minder waren. Anders was de krimp op 1,3 procent uitgekomen.

Zowel de bestedingen als investeringen lieten onverminderd minnen zien. Huishoudens gaven in de afgelopen periode 2,1 procent minder uit dan een jaar eerder. De consumptie door huishoudens krimpt al twee jaar. ,,Ook in het eerste kwartaal werden veel minder auto’s, kledingstukken en meubelen gekocht dan een jaar eerder”, zei hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen en diensten liepen eveneens verder terug.

Energieverbruik

De industriële productie profiteerde wel van een sterke groei in het energieverbruik. Door het koude weer verbruikten huishoudens 12 procent meer gas dan anders. Maar deze groei was onvoldoende om de gehele industriële productie in de plus te krijgen; die nam in het eerste kwartaal met 4,5 procent af.

Het bedrijfsleven investeerde in de eerste drie maanden van het jaar 11,6 procent minder dan een jaar eerder. ,,Dat is de grootste krimp sinds jaren”, aldus Van Mulligen. ,,Het niveau van de investeringen ligt nu op het niveau van eind 1997.” De investeringen lopen al vijf kwartalen op rij terug.

Bouw

Ook de investeringen in de bouw liepen verder terug. De bouwproductie lag in het eerste kwartaal 11,6 procent lager dan een jaar eerder. De bouw heeft dan ook de maken met het grootste banenverlies. Op jaarbasis verdween ruim 7 procent van de banen in de sector.

Bij de export was er nog wel sprake van een plus van 2,3 procent. Dit was vooral te danken aan een groei van de wederuitvoer met 4,4 procent. ,,Het buitenland houdt de Nederlandse economie nog een beetje gaande”, stelt Van Mulligen. De uitvoer van Nederlandse goederen liep wel iets terug, terwijl hier in 2012 nog groei in zat.

Door de aanhoudende malaise liep de werkloosheid verder op. In april was 8,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. De eerste vier maanden kwamen er 80.000 werklozen bij, bijna evenveel als in heel 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s