Jeugdwerkloosheid kan revolutie in EU veroorzaken

Hollande waarschuwt voor het einde van de EU. De Duitse minister van Financien, Schaeuble waarschuwt voor revolutie !

Door Cassandra Troy

De jeugdwerkloosheid loopt zo gierend uit de hand, dat de EU als geheel risico loopt te ontsporen
Er zijn 5,7 miljoen 16 tot 24-jarigen zonder werk in Europa, 23.5 procent. De crisis rond de staatsschulden dwingt nationale overheden te bezuinigingen. Europese ministers roepen om een jeugdgarantieplan, waaronder stageplaatsen, om de EU te redden en een verloren generatie te voorkomen.

Best opgeleide jeugd

“We have the best-educated generation and we are putting them on hold – this is not acceptable”, zei de Italiaanse minister van Werkgelegenheid tijdens een persco in Parijs. Het wrak Griekenland heeft de hoogste jeugdwerkloosheid van de 27 lidstaten: 59.1 percent! Spanje volgt met 55.9 procent, Italie met 38.4 procent en Portugal met 38.3 procent.

“We need to be more successful in our fight against youth unemployment, otherwise we will lose the battle for Europe’s unity,” zei Wolfgang Schaeuble, de Duitse FinMin.

Verloren generatie, verloren Europees project

De Franse president Hollande is het roerend eens: “Remember the post-war generation. My generation. Europe showed us and gave us the support we needed. The hope we cherished,” zei Hollande. “Wij zijn er verantwoordelijk voor dat we de jonge generatie geen hoop kunnen bieden. Denk eens aan de haat, de woede, maar dat is niet waar we hier over praten. Het is erger. We hebben het over een complete ineenstorting van de identificatie met Europa. Wat hier op het spel staat is niet alleen ‘laten we de machthebbers straffen’, nee! Burgers keren Europa en het Europese project de rug toe”.

“Het jeugdgarantieplan zal alle jonge mensen onder de 25 binnen 4 maanden na het afronden van de school of na werkloos worden een ‘kwaliteitsjob’ bieden, meer opleiding, een stageplaats of een leerwerkplaats.”

Het gaat wat kosten

Een EU-memo die de jeugdgarantie toelicht stelt dat het plan “een land fiscaal wat gaat kosten, maar dat deze kosten lager zullen uitvallen dan de prijs van niets doen”. De kosten voor de gemeenschap worden geraamd op €21 miljard, maar werkloosheid, niets doen en verloren productie door jeugdwerkloosheid kost de regio €153 miljard per jaar.

In het VK is de jeugdwerkloosheid 20.7 procent.

Ook record werkloosheid in Nederland

Ook in Nederland stijgt de jeugdwerkloosheid enorm. De werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar is gestegen naar 15,5 procent. Tussen 2003 en 2007 was er al een zogeheten Taskforce Jeugdwerkloosheid. Onder leiding van voorzitter Hans de Boer werd geprobeerd meer jongeren aan een baan te helpen.

De vraag is of zo’n aanpak weer succesvol kan zijn. Want door de crisis is er maar weinig werk te vinden. Uit historische cijfers van het CBS blijkt dat het jeugdwerkloosheidspercentage meeschommelt met de conjunctuur en altijd min of meer het dubbele is van het algemene werkloosheidscijfer.

Volgens de laatste cijfers van het CBS van februari zijn 135.000 jongeren van 15 tot 25 jaar werkloos. Daarmee is het werkloosheidspercentage onder jongeren 15,5. Van de gehele beroepsbevolking is 7,7 procent werkloos. In Zuid-Holland verloren de afgelopen maand een recordaantal van 7.000 mensen hun baan.

Bron : POMO Nieuws

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s