Gemeenten raken failliet door kabinetsbeleid

Krimpende_Economie_&_Armoede
Het kabinet wil drie grote Rijkstaken overhevelen naar de gemeenten maar een deel van de Tweede Kamer verwacht dat gemeenten hierdoor failliet raken. Als de decentralisaties doorgaan, mét de bezuinigingen die het kabinet doorvoert, verwachten GroenLinks, D66 en de SP grote financiële problemen voor gemeenten. SP-Kamerlid Van Raak: ‘Over vijf jaar hebben we een parlementaire enquête én zijn alle gemeenten failliet.’ D66′er Schouw denkt dat het aantal gemeenten dat bij het Rijk zal aankloppen voor extra geld, zal stijgen, ‘zo krijgt het kabinet dit probleem gewoon terug op zijn bord.’

Kamerleden van de SP, GroenLinks en D66 missen bovendien een visie op de nieuwe taakverdeling van het kabinet en denken dat het motief van het kabinet alleen maar bezuinigen is. Op de vraag waarom de zorg voor arbeidsongeschikten, langdurige zorg en de jeugdzorg in handen van gemeenten moet komen, geeft het kabinet onvoldoende antwoord. Verder dan dat het een ‘modernisering’ is, en dat ‘zorg dicht bij burgers geregeld moet zijn’ komt de PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Plasterk niet.

Er lijkt niet goed over nagedacht. Over de wet die gemeenten verantwoordelijk maakt voor mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn, bestaan vragen in het parlement. Zo ontbreekt volgens GroenLinks-Kamerlid Klaver goed toezicht. Wat kan het Rijk doen als het misgaat? Doorgaan zonder monitoring betekent over een paar jaar een parlementaire enquête, waarschuwde Klaver.

Ook de volgorde van de behandeling in de Tweede Kamer is vreemd. SP’er Van Raak: ‘We behandelen nú al die grote wetten, maar we spreken pas eind oktober een keertje met de verantwoordelijke minister die de overkoepelende visie zou moeten hebben. Dat vind ik genant.’

Naar aanleiding van de parlementaire enquete van de Eerste Kamer vorig jaar concludeerde de senaat dat de overheid weer ‘eenheid in de aanpak van de rijksdienst moet aanbrengen’. Nu de grote verschuiving van taken binnen de overheid speelt, van rijk naar gemeenten, vraagt de senaat om een overkoepelende visie op de inrichting van het landsbestuur. Als het enige motief geld is, is dat onvoldoende.

Eén reactie op “Gemeenten raken failliet door kabinetsbeleid

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s