Armoede Explosie in Europa !!!

‘Wij vragen ons af of dit continent wel begrijpt
dat er hier iets serieus fout aan het gaan is’

Armoede

Oude tijden herleven met een ware explosie van Armoede en
Klasse verschil tussen enkele rijken en velen armen.

In Spanje waarschuwt  Caritas Catolica voor de gevolgen van de lange en diepe crisis die het land treft. Volgens de organisatie dreigt het verdwijnen van de familie als vangnet, omdat de toegang tot socialezekerheidsuitkeringen steeds moeilijker wordt.

– het aantal mensen die in grote armoede leven (met een inkomen van minder dan 307 euro per maand) is sinds het begin van de crisis verdubbeld tot 3 miljoen.

– Het aantal mensen dat beroep doet op Caritas is sinds het begin van de crisis verdriedubbeld tot 1,3 miljoen.

– Een op de drie mensen die steun hulp krijgen bij Caritas doet dat al langer dan drie jaar; een bewijs van de toegenomen langetermijnswerkloosheid en chronische armoede.

– Terwijl het gemiddelde inkomen 4% is gedaald zijn de prijzen sinds de start van de crisis met 10% gestegen.

– De 20% rijkste Spanjaarden bezitten 7,5 keer meer dan de 20% armste

Dit is slechts 1 voorbeeld uit 1 land v/d EU, bovenstaand fenomeen doet zich echter in alle landen van Europa voor waarbij het in het ene land sterker zichtbaar is dan in het andere land. Want naast de zichtbare armoede is er ook nog eens de enorme hoeveelheid onzichtbare armoede die zich afspeelt achter gesloten deuren.

Cijfers

Het Rode Kruis publiceerde in September 2013 een deprimerend rapport over armoede in Europa. Zo zouden 43 miljoen Europeanen dagelijks onvoldoende te eten hebben en nog eens 120 miljoen Europeanen onder de armoedegrens leven. Voedselbanken hebben 75% meer bezoekers dan drie jaar geleden !

„Terwijl in andere werelddelen succesvol de strijd wordt aangebonden met armoede, stijgt de armoede in Europa”, zo stellen de auteurs van het rapport, om er waarschuwend aan toe te voegen : “Wij vragen ons af of dit continent wel begrijpt dat er hier iets serieus fout aan het gaan is.”

Met serieus fout bedoelen ze dan vooral zaken als een verdubbeling in nog geen vijf jaar tijd van het aantal Europeanen dat moet overleven met behulp van voedselbanken. Of het feit dat alleen al in Duitsland er inmiddels ruim vijf miljoen middenklassegezinnen minder zijn dan vijftien jaar geleden.

Het aantal hulpvragen bij kerken en liefdadigheids instellingen is in 3 jaar tijd in Nederland met maar liefst 15% gestegen, waarbij deze instellingen vaak al lang en breed de grens hebben bereikt om aan de vele hulpvragen te kunnen voldoen. Steeds vaker zien kerken en liefdadigheids instellingen zich genoodzaakt om mensen door te moeten verwijzen naar andere instanties door te bemiddelen in de vraag naar hulp.

In 2012 klopten elke dag meer dan honderd mensen aan bij kerken, die dat jaar voor bijna 30 miljoen euro aan financiële hulp hebben gegeven. Vooral bij katholieke parochies was de vraag naar hulp groot. Het aantal hulpverzoeken steeg er in drie jaar tijd met ruim 35%. (PDF – Armoedesignaal 2012 – Handreiking voor lokale kerken en diaconale organisaties)

De explosieve toenames van kringloopwinkels in Europa en mensen die er een beroep op moeten doen om toch vooral maar netjes gekleed te blijven zijn in de vele onderzoeken niet meegenomen. Maar ook in deze branche ziet men al sinds het uitbreken van de crisis een kentering in aanbod van goedkope spulletjes.
Zie ook : http://www.armekant-eva.nl/projecten/armoedeonderzoek-2013.html

Zomaar een bericht uit 1 v/d duizenden blogs die Nederland rijk is !

Clint’s Geestelijke momenten

Het leven wordt onbetaalbaar

“Toen ik vier jaar geleden sprak over een te komen armoede in Nederland op mijn oude weblog, keken veel mensen vreemd op. Men kon het niet geloven. Nog altijd heb ik het idee dat veel mensen hun ogen sluiten voor de teruggang in de voorspoed, die Nederland jaren heeft genoten en een aanbreken van heel andere tijden. Dat de wederkomst ook tijden van honger zal inluiden is een minder geliefde boodschap. En toch ben in bang dat we aan de vooravond kunnen staan van de periode die de eindtijd wordt genoemd.

Een brood is nu al onbetaalbaar (ik betaal voor lekker brood zes euro de drie.) Dat waren wel ruim dertien Hollandse guldentjes. Voor vijf euro stukje visafval wat onder de naam kibbeling wordt gesleten op de markt, is amper genoeg om je maag mee te vullen. Als je een gezin hebt met drie kinderen, ben je ongeveer twintig euro aan kibbeling kwijt om samen van te eten (is ruim veertig Hollandse guldentjes.) Over de benzine wil ik niet eens praten, zo duur. Ben ik de enige die inziet dat het allemaal onbetaalbaar aan het worden is ? Ben ik de enige die meent dat de banken de massa in de greep hebben omdat de schulden torenhoog zijn opgelopen ? Ben ik de enige die beseft dat veel mensen naast een zondeschuld bij God een onaflosbare hypotheekschuld hebben bij de bank ? Het getal van het beest is 666, en niemand kan meer kopen of verkopen zonder het teken van het beest…”

Bron : Clint’s Geestelijke momenten

Updates :

Advertenties

Eén reactie op “Armoede Explosie in Europa !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s