We zijn nog maar 1 jaar verwijderd van globale rellen

Bom

Dat zeggen theoretici van complexe systemen in Cambridge, Verenigd Koninkrijk. Als er al één betrouwbare factor is die sociale onrust doet oplaaien dan is het wel voedselschaarste en/of extreem hoge voedselprijzen.

In 2008 en 2011 zagen zij de eerste signalen die men in een model samenvoegde die zeer nauwkeurig voorspelde waarom in deze jaren de eerste golven van sociale onrust over de wereld raasde. (pdf) Het eerste was stijging v/d voedselprijzen die, wanneer zij een bepaald punt bereikt, zal leiden tot wereldwijde onrust.

Het model laat zien dat er een correlatie is tussen voedselprijzen en rellen. Met andere woorden, als de voedselprijs index van de Verenigde Naties boven de 210 uitkomt, dan is de tijd rijp voor wereldwijde onrust, rellen etc. Eén en ander is echter wel afhankelijk van de locatie en situatie van landen, voor Nederland is die situatie veel minder voor de hand liggend dan bijv. de zwakste landen in Europa.

Toch laat het model zien dat er ook sprake is van een domino effect. Als de prijzen extreem stijgen zal de onrust en de kans op rellen alleen maar toenemen. Wat begonnen is in Tunesië met 1 man die zichzelf in brand stak vanwege de extreem hoge voedselprijzen en geen uitzicht op een betere toekomst, ontaarde in een domino effect in de gehele arme Arabische wereld. Dat dit zomaar kan overslaan en uitgroeien tot een wereldwijde ramp van onrust en rellen lijkt nogal voor de hand liggend naarmate de crisis langer en dieper voortduurd.

Er is in Europa dan ook nog maar weinig voor nodig om het kruidvat van onrust te laten exploderen, en de heren in Brussel spelen met lucifers bij een zeer kort lontje.

Bron : Motherboard bewerkte vertaling : Pineut

2 reacties op “We zijn nog maar 1 jaar verwijderd van globale rellen

  1. dit is wat ik al een paar jaar verkondig,maar de meeste mensen keken naar mij of dat ik een idioot was.ik woon nu in Spanje,heb een stukje grond verbouw al mijn eigen groenten
    heb kippen ganzen kalkoenen en eenden dus vlees en eieren.
    ben dus van niemand afhankelijk en bedruip mezelf en zorg voor mijn Familie
    dus ook niet Meer afhankelijk van Geld.
    alleen de sterkste zullen overleven.

    PS fijne feestdagen allemaal

    Like

  2. Zodra duidelijk word dat we in en ijstijd zitten is het gebeurt. 2014 word en helle jaar. Maar ja zolang de MSM global warming predikt zal de ramp alleen maar groter worden.

    Like

Plaats een reactie