Ruim 4 miljoen euro voor slimme allochtone studenten

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 24 ‘jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden’ een zogeheten Mozaïeksubsidie toegekend. Elke student krijgt 180.000 euro, afkomstig van het ministerie van Onderwijs, om onderzoek te gaan doen.

Dat heeft de NWO vandaag bekendgemaakt. In totaal deelt de organisatie, die nagenoeg al zijn geld van het ministerie van Onderwijs ontvangt, 4,32 miljoen euro uit aan de talentvolle afgestudeerden.

Helft is vrouw
De 180.000 euro die iedere student krijgt, staat ongeveer gelijk aan vier jaarsalarissen van een onderzoeker.

Het merendeel van de gelukkige studenten komt uit Suriname, Turkije en China. De helft van de winnaars is vrouw. De meeste kandidaten komen uit de (bio-)medische wetenschappen en uit de maatschappij- en gedragswetenschappen.

Vijf jaar in Nederland
De wetenschappers kunnen met hun subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren. Een vereiste is dat ze het onderzoek in Nederland uitvoeren.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie van het ministerie van Onderwijs moeten de allochtone studenten minimaal vijf jaar in Nederland hebben gewoond.

‘Deze subsidieregeling is in het leven geroepen om de ondervertegenwoordigde allochtonen in de wetenschap te motiveren,’ zegt David Redeker, woordvoerder van de NWO, tegen elsevier.nl.

‘Wij helpen de allochtone studenten met het aanvragen van de subsidie, omdat ze vaak nog niet subsidiewijs genoeg zijn. Ze zijn wel slim natuurlijk, maar die aanvragen zijn nog wel eens te lastig voor ze,’ legt Redeker uit.

Bron : Elsevier

Naschrift Pineut : Lees vooral ook de comments op dit artikel op Elsevier

Eén reactie op “Ruim 4 miljoen euro voor slimme allochtone studenten

  1. Pingback: Schone Schijn ·

Plaats een reactie