Nasa vreest uitbraak Katla

AMSTERDAM – De NASA vreest dat de uitbarsting en de enorme aswolk van de Eyjafjallajökull-vulkaan mogelijk slechts de voorbode is van een veel grotere uitbarsting van de naastgelegen Katla-vulkaan.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie kan dit bovendien betekenen dat de vulkanische activiteit in het gebied nog voor onbepaalde tijd kan aanhouden.

De IJslandse kustwacht meldde vanmorgen overigens dat de kracht van de uitbarstingen van de vulkaanonder de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland vrijdag is afgenomen en dat de vulkaanminder gevaarlijke stoffen uitstoot. De gaswolk die momenteel wordt gevormd heeft ook een ‘schonere’ samenstelling en bestaat bijna alleen nog uit water en stukjes steen. Ook de IJslanders waarschuwen echter dat dit niet betekent dat er ook snel een einde aan de erupties zal komen.

Bron : Telegraaf | Referentie artikel : Komt Supervulkaan Yellowstone tot uitbarsting ?

Naschrift Pineut; In onderstaande video met een scene uit de Film “Dante’s Peak” kunt u het natuurgeweld aanschouwen van een vulkaan die ontploft en een Pyroclastische Wolk veroorzaakt.

Advertenties

3 reacties op “Nasa vreest uitbraak Katla

 1. Ik heb een vraag/ reactie, wat voor gevolgen heeft dit? Gaat nederland eronder lijden? Krijgen we een kleine nucleaire winter? Wat was het gevolg in 1918? Ik kan er niks over vinden, en dat geeft me de kriebels. Ik wil geen koude zomer, we hebben al een kats koude winter gehad!

  Like

  • Als Katla zou uitbarsten zoals vorige uitbarstingen dan kunnen de gevolgen op langere termijn vervelend zijn maar een kleine nucleaire winter is een nogal erg extreem doomscenario. De kans daarop is vrijwel nul. Op HLN is er dit laatste bericht van 15 April. (op 17-04 is er inmiddels een uitgebreid update artikel op HLN geplaatst.)

   Overigens is het voorspellen van vulkaan uitbarstingen onmogelijk, men heeft alleen vergelijkingsmateriaal uit het verleden waarbij men van sommige plaatsen welliswaar een grote klap verwacht die desastreuze gevolgen kan hebben, maar de kans daarop is enorm klein. Zo verwacht men ook al tientallen jaren dat de super vulkaan in Yellowstone eens zal uitbarsten maar voorspellen kan men dat niet. Het oude Griekenland uit de oudheid is zo ooit eens getroffen door een supervulkaan rond Santorini. Het oude Griekenland is toen door een combinatie van aardbevingen en die grote vulkaan uitbarsting onder water verdwenen. In IJsland speelt dat probleem in het geheel niet. Mocht Katla al uitbarsten dan zullen we tegen die tijd wel merken wat daarvan voor onze moderne technologische maatschappij met het vele vliegverkeer e.d. de gevolgen zullen zijn. Het zal vooral voor IJsland zelf een groot probleem zijn ivm. het vele smeltwater van het ijs en de enorme hoeveelheid puin, stof en as. Wat de gevolgen voor Europa en/of de rest van de wijde omgeving van de vulkaan uitbarsting(en) zullen zijn, zullen we dan ook pas weten als het daadwerkelijk gebeurd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s